''Sfera 2024: Tehnologija betona''

XIV konferencija ”Sfera 2024: Tehnologija betona” održana je 21. i 22.2.2024 godine u Sarajevu, u Hotelu Hills, u organizaciji kompanije Sfera d.o.o. Mostar. Suorganizatori konferencije su Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilište Mostar, Veleučilište Zagreb, Građevinski fakultet Sarajevo, GIT Institut Tuzla, IGH Institut Zagreb, Arhitektonsko građevinski fakultet Banja Luka, Internacionalni Burch Univerzitet, Tehnički fakultet Univerzitet Bihać.

U uvodnom dijelu, prisutnima se obratio izvršni direktor kompanije Sfera d.o.o. Nedžad Memić, zahvalivši se na velikom odzivu, ističući da su Sferine konferencije iz domene građevinarstva i arhitekture postale tradicionalne i prepoznatljive u regiji kao mjesto komunikacije, uspostavljanja saradnje i razmjene iskustava i znanja, te kao takve važe za respektabilan događaj, što potvrđuju posjetioci iz cijele regije.

Ispred Veleučilišta u Zagrebu, obratio se Jure Galić koji je pohvalio ogranizaciju i istakao kako mu je drago da je i Veleučilište u zagrebu dalo svoju podršku prilikom realizacije. Ispred Građevinskog fakulteta Univerziteta Sarajevo obratio se Mirza Pozder koji se posebno zahvalio na saradnji i uključivanju studenata u događaj. Pored Pozdera, prisutnima se obratilo i Saša Čvoro, dekan Arhitektonsko građevinskog fakultet Banja Luka koja je podijelio mišljenje Pozdera, te se zahvalio na učešću i uključivanju studenata u konferenciju. Prisutne je pozdravio i Adnan Novalić, ispred Internacionalnog Burch Univerziteta, čiji su studenti također bili uključeni u konferenciju i sajam.  Obratio se i Marko Bukovac, ispred IGH Instituta iz Zagreba, koji je kazao je kako je izuzetno ponosan što je Sfera kao kompanija prepoznala ovaj institut da bude uključen u ovaj rad.

ZLATNI SPONZORI: PENETRON, SIKA, HEIDELBERG MATERIALS, TKK.

SREBRENI SPONZORI: XYPEX, ALPHAPLAN, CURECRETE, POLYFIBERS, NEXE.

PARTNERI, IZLAGAČI I PRIJATELJI: LUKAVAC CEMENT, MAPEI, PMO, PERI OPLATE I SKELE, TRANSPORTBETON, ALMY, ADING, DULY, BHS INFORMATIKA, BINIS, RO TEHNOLOGIJA, RADCON INŽENJERING, TERAKOP, NEOBIM, BAUPARTNER, ŠIRBEGOVIĆ INŽENJERING, BABIĆ, SOLIDIAN KELTEKS, TEHNA, HERING, DOKA.

Ove regionalne kompanije podržale su konferenciju, te su putem svojim štandova i prezentacija predstavite novitete i aktulenosti, a svi učesnici su imali priliku uživati u predavanjima regionalnih stručnjaka.Cilj organizatora je na jednom mjestu spojiti struku i nauku, pružiti im mogućnost komunikacije, uspostavljanja saradnje, te priliku za razmjenu iskustava i znanja. Sponzori, partneri i izlagači konferencije su tržišni lideri, te su putem prezentacija i izložbenih štandova ukazali na novitete i trendove.

Konferencija je održana sa ciljem da kroz tematski i sadržajni koncept poveže nauku, struku i obrazovanje na polju građevinarstva sa naglaskom na tehnologije betona. Tokom dva dana održano je ukupno 17 tematskih predavanja na kojoj su stručnjaci govorili o tehnologijama betona.

Teme uvodnih i komercijalnih predavanja bile su raznovrsne, a u vremenu pauze učesnici su imali priliku upoznati se sa novostima i tehnologijama kada je u pitanju tehnologija betona,  i to kroz komunikaciju sa predstavnicima kompanija sponzora, partnera i izlagača konferencije, te interaktivnim dijalogom, o mogućnosti saradnje i uspostavljanjem novih trendova na tržištu.

Prezentacije sa konferencije možete preuzeti na linku ispod!

Galerija