NAUČNO-STRUČNA KONFERENCIJA

KGH - klimatizacija, grijanje i hlađenje 2023

Konferencija preispituje naučna, odnosno tehnološka dostignuća i profesionalna opredjeljenja u kontekstu proizvodnje, primjene i oblikovanja sistema za klimatizaciju, ventilaciju i grijanje. Shodno trenutnoj svjetskoj situaciji, teme sistema grijanja, ventilacije, klimatizacije, energetski učinkovitih rješenja za sisteme grijanja, ventilacije i klimatizacije, obnovljivih izvora energije, su teme o kojima će se govoriti na dvodnevnoj konferenciji.

Predavači

Sponzori, partneri i izlagači

XIII konferencija ”Sfera 2023: Klimatizacija, grijanje i hlađenje” održana je 21. i 22.3.2023 godine u Sarajevu, u Hotelu Hills, u organizaciji kompanije Sfera d.o.o. Mostar, a u saradnji sa Mašinskim fakultetom Sarajevo, Elektrotehničkim fakultetom Tuzla, Inženjerskom komorom FBiH, Inženjerskom komorom Crne Gore, te Privrednom komorom FBiH.

Čast za otvorenje pripala je ministru privrede kantona Sarajevo Adnanu Deliću koji je u svome govoru iskazao važnost održavanja ovakvih događaja za BiH, ali i cijelu regiju. Pozdravio je goste, poželio im produktivan i uspješan rad i boravak u Sarajevu.

“Zadovoljstvo mi je što imam priliku da otvorim ovu konferenciju. Neophodno je da imamo što više ovakvih skupova kako bismo učinili našu privredu konkurentnijom. Veoma mi je drago što ova konferencija ima interakciju između privatnog i naučnog sektora. Posebno me raduje činjenica što je konferencija okupila ogroman broj učesnika i izlagača”, kazao je ministar Delić.

U uvodnom dijelu, prisutnima se obratio i izvršni direktor kompanije Sfera d.o.o. Nedžad Memić, zahvalivši se na velikom odzivu, ističući da su Sferine konferencije iz domene građevinarstva i arhitekture postale tradicionalne i prepoznatljive u regiji kao mjesto komunikacije, uspostavljanja saradnje i razmjene iskustava i znanja, te kao takve važe za respektabilan događaj, što potvrđuju posjetioci iz cijele regije.

“Izuzetno mi je drago što vas mogu pozdraviti u ime organizatora i poželjeti vam dobrodošlicu na XIII po redu naučno stručnu konferenciju „Sfera 2023“. Imat ćemo priliku zaista uživati u kvalitetnim predavanjima. Zahvaljujem se svim našim sponzorima, izlagačima i učesnicima ovogodišnje konferencije”, poručio je Memić.

Ispred Mašinskog fakulteta Sarajevo obratio se Armin Teskeredžić koji se posebno zahvalio na saradnji i uključivanju studenata u događaj.

”Zahvaljujem se organizatorima koji su nas pozvali da damo svoj doprinos i budemo suorganizatori, a posebno hvala za uključivanje studenata u sam događaj. Raduje me činjenica da su mladi ljudi prepoznati kao važan aspekt društva i ekonomije”, istakao je Teskeredžić.

Pored Teskeredžića, prisutnima se obratila i Nerdina Mehinović sa Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Tuzli, koja je podijelila mišljenje Teskeredžića, te se zahvalila na učešću i uključivanju studenata u konferenciju.

Prisutne je pozdravio i Miodrag Macanović, ispred Inženjerske komore Crne Gore koji je kazao kako ga raduje činjenica da je skup okupi regiju i da se komunicira, razgovara i uspostavlja saradnja.

Mirsad Jašarspahić, ispred Privredne komore FBIH i Inženjerske komore FBiH kazao je kako je izuzetno ponosan što je Sfera kao kompanija prepoznala Privrednu komoru FBiH i Inženjersku komoru FBiH da bude uključena u ovaj rad. Istakao je da i ovogodišnja konferencija vrlo značajna za segment građevinarstva i da su kompanije čiji će predstavnici govoriti i predstavljati se na ovogodišnjoj konferenciji generator inovativnih rješenja.

Teme koje su se predstavile na konferenciji su: energetska efikasnost, učinkovita rješenja za sisteme grijanja i hlađenja, obnovljivi izvori energije, obaveze i izazovi u KGH sektoru, izazovi u planiranju i projektovanju integriranih fotonaponskih sistema zakonodavni okviri…

37 regionalnih kompanija podržale su konferenciju, te su putem svojim štandova i prezentacija predstavite novitete i aktulenosti, a svi učesnici su imali priliku uživati u predavanjima regionalnih stručnjaka.

Cilj organizatora je na jednom mjestu spojiti struku i nauku, pružiti im mogućnost komunikacije, uspostavljanja saradnje, te priliku za razmjenu iskustava i znanja.

Sponzori, partneri i izlagači konferencije su tržišni lideri, te su putem prezentacija i izložbenih štandova ukazali na novitete i trendove.

Sponzori konferencije su: Deltron, HVAClab, UNDP, Luk, Clivet, Taurus KGV, Daikin, Panasonic, Caleffi.

Partneri i izlagači: Tece, Hoval, Servis Čović, Braća Karić, Vaillant, Thermoflux, Stanić trade, Invento Pro, Procredit Bank, Kantherm, Royal company, Geoinova, Wilo, Danfoss, Airco B, Nobel, Inženjerska komora FBiH, Njemačka privredna komora, Purlen, Airvent, Metal tehnologija, Lafat komerc, OC IMP klima, Weishaupt, PMO d.o.o., Alfa Therm, TROX Austria GmbH, Belimo

Konferencija je održana sa ciljem da kroz tematski i sadržajni koncept poveže nauku, struku i obrazovanje na polju građevinarstva sa naglaskom na KGH sisteme.

Tokom dva dana održano je ukupno 26 tematskih predavanja na kojoj su stručnjaci govorili o tematici KGH sistema, obnovljivim izvorima energije, rješenjima, izazovima…

Teme uvodnih i komercijalnih predavanja bile su raznovrsne, a u vremenu pauze učesnici su imali priliku upoznati se sa novostima i tehnologijama kada su u pitanju KGH sistemi, i to kroz komunikaciju sa predstavnicima kompanija sponzora, partnera i izlagača konferencije, te interaktivnim dijalogom, o mogućnosti saradnje i uspostavljanjem novih trendova na tržištu.